sockerfria kalas

I helgen har vi firat vår lilla Milea som hunnit bli ett år nu redan (jamen hur går det så snabbt!!??) och förstås bjöd vi in familjen på kalas. Oturligt nog hann jag bli förkyld dagarna före och orken sjönk dramatiskt. Ni föräldrar förstår hur dålig timing det här är, för det sista man vill när man är snuvig och eländig, är att baka och städa. 

 
Jag är aningen tudelad i min åsikt angående kalas, på flera punkter dessutom. Samtidigt som jag finner det väldigt oekonomiskt (men enkelt) att köpa färdiga småkakor och tårtbottnar (som dessutom kan innehålla tillsatsämnen av olika slag), så är kalasförberedelserna väldigt ohälsosamma för mig (jag tål helt enkelt inte stressen, och har inte alltid energin). Det är lite som pest eller kolera -båda valen har en negativ klang. 

Sockret är det som också ger mig lite kluvna tankar. Vi är väldigt avvanda med socker och kan till exempel tycka att mörk choklad är lagom sött (trots det är Daniel och jag riktiga sötsaksmonster ibland medan barnen inte vet vad socker är ännu), liksom majoriteten av min sida av släkten. I flera år redan har vi alltid sett till att det finns alternativ för dem som föredrar lågkolhydrat-alternativ, och någon gång har jag till och med trotsat och bara haft sådant på kaffebordet.

   
 
Här har vi helgens två tårtor, båda två väldigt osöta. Den orangea är en Havtornsmoussetårta som jag haft på flera kalas redan, och faktiskt är en personlig favorit och Chokladtårtan är köpt, men ändå utan socker. Den senare står maxmo hembageri för, bakad med dadlar, ägg och choklad (jag har bort någon ingrediens men nu vet jag inte vad). Utöver dessa hade vi satsat på salta pinnar, nötter och ekologiska vindruvor, och det bara för att jag helt enkelt inte vill att mina barn äter tillsatt socker. På fredagens kalas när vi serverade marängsviss, fick Leon vindruvor, jordgubbar, bananskivor och osötad vispad grädde på en egen tallrik. Han klagade då inte alls, och jag har planer på att satsa mer på osockrade alternativ på framtida kalas, typ ostbricka och popcorn, dadelbollar och fruktsallad.

Eva har nyss ordnat ett sockerfritt kalas, och det gick bra för henne också. För mig är det inte konstigt alls att lämna bort sockerstinna bakverk, och det går att kombinera ett sockerfritt kalas, med oviljan att baka, bara man vill.

Annonser

7 reaktioner till “sockerfria kalas”

  1. Oj precis den inspiration jag behövde! Snart blir det tvåårskalas här i huset och jag vill bjuda på sånt som tvååringen också kan äta. Kan de ge receptet på havtornsmousse tårtan? Ser mumsig ut!

    Gilla

      1. Jag blev också nyfiken på havtornstårtan! Vad har du under moussen? Har du recept på det också, eller har du improviserat ihop nåt? 🙂

        Gilla

Lämna en hälsning

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s